Bevattningsförbud 25/5 – 30/9 2017

Bevattningsförbud införs i Garpenberg, Smedby och Stjärnsund från den 25 maj – 30 september 2017. SMHI:s prognos säger att sommaren 2017 kommer att bli fattig på nederbörd.

Dricksvattnet ska i första hand användas till matlagning, dryck och hygien. Genom att alla hjälper till att spara vatten minskar risken för att till exempel äldreboenden, förskolor och näringsliv blir utan vatten.

Anledningen till bevattningsförbudet är att grundvattennivåerna ligger långt under de normala för årstiden. Detta på grund av att perioden oktober 2016-mars 2017 varit fattig på nederbörd med en torr höst och en snöfattig vinter. Det är under denna period som grundvattennivåerna normalt brukar återhämta sig. Nederbörd som kommer under april-september tas till största delen upp av växtligheten och når inte grundvattnet.

– Vi är väldigt beroende av att det kommer större nederbördsmängder framöver, men SMHI:s prognoser visar att sommaren 2017 även den kommer att bli fattig på nederbörd. Därför vill vi vara ute i god tid med det här bevattningsförbudet innan det blir riktig vattenkris, säger Sandra Sjögren, VA chef på Hedemora Energi AB.

Bevattningsförbudet gäller alla som är anslutna till kommunalt vatten i kommunerna.
Även näringslivet uppmanas att vara sparsamma med vattnet så långt det är möjligt.

Bevattningsförbudet innebär följande:
• Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare.
Tips! Du får använda vattenkanna, men vattna sparsamt. Samla gärna upp regnvatten och använd för att vattna med.
• Du får inte fylla din pool med dricksvatten.
Detta gäller även uppblåsbara pooler, spa-bad och badtunnor. Du som har en nedgrävd pool får fylla den till en nivå så att stommen inte riskerar att kollapsa.
Tips! Bada istället i simhall eller badsjöar.
• Du får inte tvätta bilen med högtryckstvätt eller vattenslang.
Tips! Tvätta istället bilen på en automattvätt som har ett återvinningssystem för vatten. Var sparsam med antalet biltvättar.
• Du får inte använda högtryckstvätt för att tvätta fasader, altaner eller liknande.

BACK