Miljötips

Reningsverken i Sverige tar emot 7000 ton onödigt skräp varje år, dessutom hamnar stora mängder kemikalier i avloppet, vilket skadar vår miljö och vårt vatten.

Vi måste bli bättre på att ta hand om vårt avlopp och vatten, med dessa tips vill vi få så många som möjligt att tänka till kring egna vanor och förändra sitt beteende.

Läs mer på www.mittvatten.se

Toaletten: Är ingen soptunna 
Örontops, tvättlappar, bindor, kondomer, kattsand och annat skräp i toaletten orsakar stopp i våra rör och pumpar och försvårar reningen av avloppsvattnet. Spola heller inte ner gamla mediciner. De är giftiga substanser som kan gå rakt ut i sjöar och vattendrag utan att fångas upp av våra reningsverk. Lämna alla läkemedel till närmaste apotek.

Köket: Samla upp matfettet
Matolja och fett hör till när man lagar mat. Men skölj inte ner fettet med diskvattnet när du är färdig, det korkar igen avlopps­rören. Vill det sig riktigt illa kan det orsaka stopp i både dina och våra avloppsrör. Torka ur stekpannan med ett papper innan du diskar den. Papperet med fett kan komposteras. Större mängder fett kan du lämna till återvinning på återvinningscentralen.

Biltvätt: Ett giftigt skumbad
Biltvättning på garageuppfarten eller gatan är olämpligt, då det lossnar oljerester, tungmetaller och asfaltspartiklar som följer med i dagvattnet och vidare till närmsta vattendrag, utan chans att passera rening. Besök en biltvätt eller gör­det­självhall, där kan de ta hand om bilens lort på ett bra sätt. Om du ändå tvättar bilen hemma… ställ den på gräs eller grus och använd bara vanligt diskmedel eller miljömärkta bilvårdsprodukter!

Läs fler råd för att tvätta bilen rätt här.

Tvätt: Välj miljömärkt & dosera rätt
Tvättmedel i tvättmaskinen eller rengörings­medel för att skrubba rent, handlar i båda fallen om starka kemikalier. Om du ser till att välja miljömärkta tvätt­ och rengöringsmedel, tvättar du inte bara rent dina kläder och putsar ditt hem, du hjälper också till att hålla din närmiljö ren. Dosera rätt! Tvätten blir inte renare för att du överdoserar!

Kemikalier: Ett osynligt gift
Lösningsmedel och färg (även vattenbaserade). är starka ämnen som i avloppet hämmar den naturliga nedbrytningsprocessen och föroreningar förs därför vidare rakt ut i åar, sjöar eller ner till grundvattnet. Kemikalier/målarfärg kan våra reningsverk inte hantera! Lämna in alla slattarna på en miljöstation och tvätta inte penslar i vasken.

Hinken som löser miljöproblem!
Med en sophink i badrummet hjälper du till att minska tonvis med skräp som spolas ned i avloppet varje år. Skräpet kan då brännas och bli värdefull fjärrvärme istället för ett miljöproblem. Tvättlappar & våtservetter löser inte upp sig i vatten och orsakar därför problem och stopp i avloppet. Släng allt skräp i soptunnan istället!

Ladda ner alla miljötipsen i ”Vi skapar vår egen miljö”.

BACK