Bevattningsförbud i sommar

Bevattningsförbud införs i Nordansjö, Smedby, Stjärnsund, Garpenberg, Intrånget, Vikbyn och Grådö från den 17 maj till den 30 september 2024.

Under sommaren sjunker våra grundvattennivåer och i vissa byar i kommunen riskerar våra vattentäkter att inte räcka till. Påfyllnaden av pooler, samt användning av vattenspridare belastar våra vattentäkter kraftigt och i vissa områden riskerar dricksvattnet att periodvis sina. Visste du att en pool motsvarar vattenkapaciteten för ett helt dygn i en mindre vattentäkt? En eller två pooler som fylls på riskerar då att tömma vattentäkten och gör samtliga invånare utan dricksvatten tills vattentäkten hunnit återfyllas.

Genom att alla hjälper till att spara vatten minskar risken för att viktiga samhällsfunktioner som äldreboenden, förskolor och näringsliv blir utan vatten. Bevattningsförbudet gäller alla som är anslutna till kommunalt vatten på ovan angivna orter. Även näringslivet uppmanas att vara sparsamma med vattnet så långt det är möjligt.

Bevattningsförbudet innebär följande:

  • Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare.

Du får använda vattenkanna, men vattna sparsamt. Samla gärna upp regnvatten och använd för att vattna med.

  • Du får inte fylla din pool med dricksvatten.

Detta gäller även uppblåsbara pooler, spa-bad och badtunnor. Du som har en nedgrävd pool får fylla den till en nivå så att stommen inte riskerar att kollapsa.

Beställ i stället vatten levererat hem med hjälp av tankbil.

  • Du får inte tvätta bilen med högtryckstvätt eller vattenslang.

Tvätta i stället bilen på en automattvätt som har ett återvinningssystem för vatten. Var sparsam med antalet biltvättar.

  • Du får inte använda högtryckstvätt för att tvätta fasader, altaner eller liknande
BACK